KorpsMariniers 61-62
Mariniers Doorn 1960
Mariniers Torn 1961
Schiphol - Biak
Mariniers Biak1961-1
Keurkorps Nw.Guinea
MariniersManokwari61
Kompaskoers 339-1&2
Mariniers Hollandia
MariniersWaigeo61-62
MariniersNabiré 1961
Mariniers Misool1961
Mariniers Biak1961-2
MariniersBatanta6162
Mariniers Biak1962-1
MariniersManokwari62
Mariniers Gag 1962
MariniersKaimana1962
Mariniers Kokas 1962
MariniersFakFak61-62
MariniersTanahMerah
MariniersMerauke1962
Mariniers Biak1962-2
Mariniers & Zeeleeuw
Mariniers&Ind.Para's
Mariniers CDO & V&I
Voor de Vrijheid
Broers van Soekarno
Kranten/Nieuws 1962
Trikora
De Zinloze Dood
Eregalerij Toen & Nu
In Memoriam
Doorn27oktober2012
Reünie 13 maart 2019
Reünie 6 april 2019
Reünie 11 mei 2019
Reünie Fakfak 2019
Reünie 13 mei 2017
Fotoalbum 21okt 2017
NooitVerlorenOorlog
Korpsverjaardag 2016
Roermond
Contact
Bevriende sites


Bezoekers
Visitors
Weekblad Revue week 28 - 1962
Het is voor geen der partijen een pretje om door dit onherbergzame gebied te sjouwen. De bush bush doet niet aan politiek en kent voor niƩmand pardon.
Weekblad Revue week 28 - 1962
Nederlandse militairen waken nauwgezet over de gevangenomen ,, illegale grensoverschrijders"

Geen Oorlog

 

Op 15 januari beschoten Nederlandse oorlogschepen Indonesische motortorpedoboten en het gebulder van de marinekanonnen luidde het begin van een levensgevaarlijke toestand in, die nu al een half jaar duurt en tientallen doden heeft geëist, maar nog altijd niet bij zijn enige juiste naam genoemd wordt: Oorlog.

In de memoranda heet de situatie ,,gespannen" of ,,ernstig" en worden de Indonesische parachutisten ,,illegale grensoverschrijders" genoemd. De diplomaten met hun parelgrijze vesten en zwarte tassen spreken over ,,buiten gevecht gestelden", maar de jongens zijn dood. ,,Als mijn jongen levend terugkomt, dan heb ik geluk," zegt de moeder van een Brabantse soldaat, die in de buurt van Sorong achter een vierlingmitrailleur zit. ,,Ik kan me zó kwaad maken over die hoge pieten. Die oorlog is gekkenwerk en toch gaan ze ermee door. En dan die soldaten, die daar sneuvelen. Het zijn allemaal jonge knapen, schone, jonge mannekes van negentien, twintig jaar. Leo - ik wil niet dat u zijn achternaam noemt, dat zou hij niet goedvinden - stuurde ons van uit Willemstadt, waar hij op weg naar Nieuw-Guinea met de Zuiderkruis langs kwam, een lepeltje en een asbak. Maar ik heb ze weer in het pakpapier gestopt en zal ze zo bewaren tot hij terugkomt. Dat is een leuke verrassing voor hem... Als hij terugkomt..."

Ondertussen vecht Leo met- en voor de papoea's. Ver van zijn Brabantse huis verricht hij zijn dienst voor de toekomst van de mensen in dat warme, vochtige tropenrijk. Hij weet dat de grond, waarop hij met zijn zware soldatenlaarzen staat, elke dag opnieuw door een aantal eigen landgenoten weggegeven wordt en dat maakt zijn werk niet gemakkelijker. Hij weet ook dat de president van Indonesië bij herhaling heeft verklaard, dat de Nederlandse militaire macht op westelijk Nieuw-Guinea vernietigd moet worden en dat er vandaag of morgen een massale aanval verwacht kan worden. Hij weet het en zijn collega's weten het.

Maar Leo en zijn kameraden weten ook dat hun dagelijks zwoegen en patrouilleren, vechten en wachtlopen de onmiddellijke consequentie is van een dure belofte, die Nederlanders twaalf jaar geleden aan Papoea's hebben gedaan. Een edele,hoogstaande afspraak, waar beide volkeren met nadrukkelijke meerderheid achterstonden. Zij strijden voor de vrijheid van vrienden. En dat is altijd een belangrijke strijd.

 

Terug

carol.magermans@gmail.com