Korps Mariniers
Biak
September-December 1961
42e Inf.Cie- 3e inf.Peloton Mariniers o.l.v. 2e Ltnt. KMR Jan Tesselaar.
Na onze terugkomst van Misool, begon het echte kazerneleven weer op de Marine kazerne Sorido.
Compagnies oefeningen,Schietbaan,Verdedigings stelling "Landbouw", en "Parai" perfectioneren en schuttersputten in de karang hakken,duur marsen, dag - en nacht patrouilles over Biak en de Ridge en natuurlijk wachtlopen op de Oregon Trail. En.... we kregen hoog bezoek uit Nederland van onze Generaal Majoor der Mariniers J.G.M.Nass.
Oefening Parang 12 duurde 14 dagen, waar wij als gedropte Para,s fungeerden,en in het midden van Biak een geheime schuilplaats kregen.
Vervolgens nachtelijke "infiltraties en bomaanslagen'' , op de in aanbouw zijnde Luchtmacht kazerne pleegden, LUA-stellingen aanvielen, wachtposten van de Landmacht overvielen etc.etc.
Vanuit Manokwari kwamen Mariniers om een landing uit te voeren terwijl de Landmacht uit Sorong overkwam om ons, de "Infiltranten", gevangen te nemen of uit te schakelen. Een uitstekende oefening om ons voor te bereiden op wat vanaf 15 januari 1962 werkelijkheid bleek te worden, hoewel in 1961 vele acties werden uitgevoerd tegen infiltraties vanuit Indonesië.
Radio Makassar begon in november de Indonesische propaganda op te voeren, met uitzendingen speciaal bestemd voor de inwoners van Nieuw-Guinea. Tweemaal in de week, op woensdag en zondag bespotten twee komieken Daeng Lada en Daeng Meritja de Nederlandse politiek t.o.v Nieuw-Guinea. Zo stelden zij: dat de in Nieuw-Guinea verblijvende Ambonnezen zich moesten losrukken van het Nederlandse gezag. Zij hadden ten tijde van de Indonesische vrijheidsstrijd bij het K.N.I.L altijd in de voorste linies gestreden terwijl de "Blanda's" zich in de achterste gelederen ophielden. " Wees geen verrader", zo stelden zij. "
Medio november ging het fregat Hr.Ms. Evertsen nog op zoek naar de vermiste zoon van de Amerikaanse gouverneur Nelson Rockefeller ( Michael ), die bij Merauke voor de kust verdwenen was.
Verder werd er veel gesport,de nasihap was uitstekend evenals de wekelijkse rijsttafel,de Waterbasis een exotisch stukje strand waar je heerlijk kon zwemmen en snorkelen.
Ook kwamen diverse onderzeebootjagers en onderzeeërs aanleggen.
Lekker de wal op passagieren, naar Tante Nel of naar Bob een biertje drinken, naar de Meerpaal , of naar de bioscoop de Oriënt..
Kortom; alles wat je kon verwachten van een tropische uitzending met een Sinterklaasviering op 5 december in de tropen, en op 10 december 1961 naar later bleek de laatste Korps verjaardag, Kerst-en Oud- en Nieuw viering op Nederlands Nieuw Guinea mee te mogen maken.
vervolg,see,voir,fotoalbums 1 t/m 4