KorpsMariniers 61-62
Mariniers Doorn 1960
Mariniers Torn 1961
Schiphol - Biak
Mariniers Biak1961-1
Keurkorps Nw.Guinea
MariniersManokwari61
Kompaskoers 339-1&2
Mariniers Hollandia
MariniersWaigeo61-62
MariniersNabiré 1961
Mariniers Misool1961
Mariniers Biak1961-2
MariniersBatanta6162
Mariniers Biak1962-1
MariniersManokwari62
Mariniers Gag 1962
MariniersKaimana1962
Mariniers Kokas 1962
MariniersFakFak61-62
MariniersTanahMerah
MariniersMerauke1962
Mariniers Biak1962-2
Mariniers & Zeeleeuw
Mariniers&Ind.Para's
Mariniers CDO & V&I
Voor de Vrijheid
Broers van Soekarno
Kranten/Nieuws 1962
Trikora
De Zinloze Dood
Eregalerij Toen & Nu
In Memoriam
Doorn27oktober2012
Reünie 13 maart 2019
Reünie 6 april 2019
Reünie 11 mei 2019
Reünie Fakfak 2019
Reünie 13 mei 2017
Fotoalbum 21okt 2017
NooitVerlorenOorlog
Korpsverjaardag 2016
Roermond
Contact
Bevriende sites


Bezoekers
Visitors
Onze DC 8 ( Delapan ), staat klaar voor vertrek, en wordt voorzien van brandstof en eten voor de lange reis naar Holland, via Tokio en Anchorage. Helaas waren we na 1,5 uur alweer terug vanwege een motorstoring en moest er, laagvliegend boven zee, enorme hoeveelheden kerosine geloosd worden.
Fier wapperend met de Bintang Papua Nieuw Guinea in top , verlaat de Hr.Ms.S808 Dolfijn Biak op 1 october 1962 Biak. Einde van ONS Ned.Nieuw Guinea!! Foto Rinus Peperkamp.

                  Korps Mariniers

   

                      Biak 1962

               

Wij zijn gelukkig heelhuids uit de bush-bush op Biak teruggekeerd om te gaan repatriëren, waar een aantal van onze kameraden dit helaas met de hoogste tol , hun leven, hebben moeten bekopen .

Na, van maart 1962 tot medio juli 1962  via Kaimana, Etna Baai, Kokas,FakFak, en in de jungle&bergen bij PasarPendik, Nemboektep, Mamoer,PikPik,en Mam Boeni Boeni te hebben rond gesjouwd, zijn we weer terug op Biak.

We hebben maandenlang achter de Indonesische Para,s aangejaagd , vuurkontakten gehad en hun bivakken overvallen. Diverse Para's hebben we gevangen kunnen nemen, anderen hebben zich overgegeven of hebben de dood gevonden! 

Eindelijk is het dan zover. We krijgen nog een paar dagen de tijd om ons voor te bereiden op onze terugkeer. Verwilderd door het jungle bestaan, en vaak met Indonesische jungleboots en dungarees uitgedost kwamen we bij de fourier aan.

Ja, die was een "Pietje Precies", en not amused, want dat kon zo allemaal niet ingeleverd worden.Dat was niet organiek door de Kon.Marine verstrekt . Er werd zelfs nog gebakkeleid dat je geen behoorlijke schoenen meer inleverde. Maar ja, die waren door al die maanden en dat gesjouw allang verrot natuurlijk, evenals onze dungarees en leggings. Absurd natuurlijk maar ja, wist die man veel? Na wat heen en weer gediscussieer moest er toch nog wat geld op tafel komen. We hadden inmiddels wel wat geld gespaard, gevarengeld gekregen, en in de bush niets uit kunnen geven, dus het kon er nog wel van af. Veel te blij dat we heelhuids naar huis gingen.

We praten na, en wisselen verhalen uit in de kantine met de bemanningsleden van een Neptune en van de onderzeeboot Hr.Ms. S808 Dolfijn ,en onder het genot van een blikje Heineken nemen we  afscheid van elkaar, en wensen elkaar het beste, en wellicht tot ziens, en behouden thuiskomst.

Nog even met de oude maten de wal op, snel nog wat foto,s maken,biertje drinken bij Tante Nel en Bob ten afscheid; en bij de Chinese Toko nog even snel wat souveniers kopen; want je wist al dat Nederlands Nieuw Guinea een verloren zaak was. Wederom verkwanseld door de politiek, Amerika, Gr.Brittanië, Australië die ons niet steunden, en de VN; zoals het met ons ook in Ned. Indië was gegaan! 

Arme Papoea's, vriendelijke en integere mensen en uitstekende gidsen, dragers en soldaten, waar we veel aan te danken hebben gehad. Helaas moesten we die achterlaten, een zeer onzekere toekomst tegemoetgaand.

De Papoea,s hebben beter verdiend, zelfbestuur dat was hun en ons doel , Het is er helaas niet van gekomen!

vervolg,see,voir. 1-12

Muziek: Hey its Good To Be Back Home Again- John Denver

 

Verder

carol.magermans@gmail.com