KorpsMariniers 61-62
Mariniers Doorn 1960
Mariniers Torn 1961
Schiphol - Biak
Mariniers Biak1961-1
Keurkorps Nw.Guinea
MariniersManokwari61
Kompaskoers 339-1&2
Mariniers Hollandia
MariniersWaigeo61-62
MariniersNabiré 1961
Mariniers Misool1961
Mariniers Biak1961-2
MariniersBatanta6162
Mariniers Biak1962-1
MariniersManokwari62
Mariniers Gag 1962
MariniersKaimana1962
Mariniers Kokas 1962
MariniersFakFak61-62
MariniersTanahMerah
MariniersMerauke1962
Mariniers Biak1962-2
Mariniers & Zeeleeuw
Mariniers&Ind.Para's
Mariniers CDO & V&I
Voor de Vrijheid
Broers van Soekarno
Kranten/Nieuws 1962
Trikora
De Zinloze Dood
Eregalerij Toen & Nu
In Memoriam
Doorn27oktober2012
Reünie 13 maart 2019
Reünie 6 april 2019
Reünie 11 mei 2019
Reünie Fakfak 2019
Reünie 13 mei 2017
Fotoalbum 21okt 2017
NooitVerlorenOorlog
Korpsverjaardag 2016
Roermond
Contact
Bevriende sites


Bezoekers
Visitors
" In's hemelsnaam géén kleurenfoto's " Smeekten alle maten. " Dan denken ze in Holland tóch weer dat dit scharrig land een paradijs is ! Een paradijs is het écht niet ! "
De landing verliep bijzonder vlot , en zeer geroutineerd.

    KOMPASKOERS 339 DOOR DE JUNGLE VAN NIEUW-GUINEA

 ÉÉN KILOMETER PER UUR....

Op het schoolbord had het eiland de vorm van een langgerekte, enigszins kromgegroeide peer:

  • Een vijfendertig mariniers moe en bezweet van een lange, gloeiend hete ochtenddienst keken lijdzaam toe, hoe de kapitein dat peervormige eiland met een krijtlijn in de lengte halveerde: dat zou de dagmars worden. Vervolgens sneed hij van boven af met een tweede lijn schuin naar beneden de helft van het dikke peergedeelte weg: de eerste nachtmars. Daarna kliefde hij de peer overdwars ( de doorsteek van de tweede nacht ) en liet tenslotte zijn krijt terugklimmen naar het eindpunt van de eerste dagmars: dat moest de tocht van de derde ochtend worden.

Scheermesje tegen slangenbeten:

  • ,,De bedoeling van deze kompaskoers is jullie vertrouwd te maken met het kompas. Er wordt uitsluitend op kompas gelopen en er wordt geen gebruik gemaakt van paden... Je stompt dus domweg door het bos achter de opgegeven kompaskoers aan. Het is geen gemakkelijk terrein, maar er mag niet gekapt worden. Mocht je uit de koers raken, dan kom je uiteindelijk altijd wel weer ergens op het strand terecht; dat is het makkelijke van een eiland. Zijn daar vragen over?"
  • De troep zweeg; ze had met de helft van de opleiding achter de rug al meer in de stinkende jungle van Nieuw Guinea rond gebaggerd. De troep zou het wel zien en zweette verder. Pas toen het woord slangen viel, ging iedereen overeind zitten. ,, Ieder stopt in z'n uitrusting een scheermesje, voor het geval hij door een slang gebeten wordt," vervolgde de kapitein. ,, Er komen bijzonder giftige slangen voor op het eiland en schorpioenen. Een slang laat in je huid slechts twee kleine puntjes achter;  bloeden doen die niet maar het gif zit al in je body en daarom is het zaak als de donder zoveel mogelijk van dat gif kwijt te raken. Laat de beet daarom flink bloeden; daarvoor heb je een scheermesje bij je. Een flinke jaap van een halve centimeter diep is het beste: hoe dieper hoe beter. Als je kiezen moet tussen het verlies van een halve liter bloed en de pijp uitgaan, is de keuze niet moeilijk. Vervolgens bind je het lichaamsdeel af... zo.." Met ijskoude routine tekende hij de hele operatie van het kerven en afbinden op het bord. Ieder was vol aandacht. ,,Verder is het gebied besmet met bushtyfus; dus mouwen naar beneden, ook overdag."

Model op de foto...

  • Hij zweeg even, keek de troep rond, die enigszins onrustig was geworden, en zei toen troostend-sarcastisch: ,, Veel andere ellende zul je niet tegenkomen, Het is er mooi groen... Wat de nachttrajecten betreft: er is niemand die je haast. Houd je aan elkaar vast, voetje voor voetje. De vorige opleidingsklas deed er een hele nacht over, maar liep zó precies op kompas, dat ze met een afwijking van maar vijfentwintig meter haar doel bereikte. Zijn hierover nog vragen?"
  • ,,Moeten we klamboes meenemen, kap'tein?" ,, Veel slapen zullen jullie niet  's nachts: geen klamboes...",,Hoe moet je die twee kleine gaatjes van zo'n beet in het donker vinden?" klonk het uit de achterste rij. ,,Smeer d'r wat op; dan ruik je 't",  fluisterde een maat spottend. ,, Je voelt ze branden," zei de kapitein deskundig, terwijl hij de vragensteller een beetje argwanend bekeek. ,, En dan is er nog iets. Jullie krijgen een gast mee, meneer Hofwijk van de Katholieke Illustratie. Hij zal ook foto's maken. Zorg dat alles er model uitziet. Maak er iets bijzonders van mannen!" De mannen keken allemaal schuin naar de camera en die ,,burger" erachter. Ze wilden wel op het plaatje, voor thuis, model of niet.

verder,see,voir,pag. 3

TerugVerder

carol.magermans@gmail.com