KorpsMariniers 61-62
Mariniers Doorn 1960
Mariniers Torn 1961
Schiphol - Biak
Mariniers Biak1961-1
Keurkorps Nw.Guinea
MariniersManokwari61
Kompaskoers 339-1&2
Mariniers Hollandia
MariniersWaigeo61-62
MariniersNabiré 1961
Mariniers Misool1961
Mariniers Biak1961-2
MariniersBatanta6162
Mariniers Biak1962-1
MariniersManokwari62
Mariniers Gag 1962
MariniersKaimana1962
Mariniers Kokas 1962
MariniersFakFak61-62
MariniersTanahMerah
MariniersMerauke1962
Mariniers Biak1962-2
Mariniers & Zeeleeuw
Mariniers&Ind.Para's
Mariniers CDO & V&I
Voor de Vrijheid
Broers van Soekarno
Kranten/Nieuws 1962
Trikora
De Zinloze Dood
Eregalerij Toen & Nu
In Memoriam
Doorn27oktober2012
Reünie 13 maart 2019
Reünie 6 april 2019
Reünie 11 mei 2019
Reünie Fakfak 2019
Reünie 13 mei 2017
Fotoalbum 21okt 2017
NooitVerlorenOorlog
Korpsverjaardag 2016
Roermond
Contact
Bevriende sites


Bezoekers
Visitors
Krantenbericht juli 1961

Sergeant sjouwt weken door jungle,

  • Grote vreugde in het huis van sergeant C.Meijers, een kleine etagewoning in een van de Rotterdams zuidelijke uitbreidingen. Op de tafel staat een mand fruit, zó groot, dat hij door één man nauwelijks te versjouwen is. Er is een kaartje bij waarop staat:

Hartelijke gelukwensen met de behouden terugkeer van uw echtgenoot. Officieren, onderofficieren en manschappen afdeling mariniers BIAK, aan boord van Hr.Ms.Evertsen'.

Mevrouw Meijers, een donkere, nog jonge vrouw die in 1950 met haar man uit Soerabaja naar Holland kwam, laat ook nog een felicitatietelegram zien, net als de fruitmand uit BIAK afkomstig.

Wat er met haar man gebeurd is?'Geen flauw idee', zegt ze. 'Wekenlang heb ik in een hel geleefd, moest op den duur wel aannemen dat hij was omgekomen. Totdat verleden week donderdag een aalmoezenier verscheen met de tijding dat hij was gevonden'.

  • Maar inmiddels heeft sergeant Meijers zelf zijn verhaal verteld, in de centrale ziekenboeg in BIAK waar hij is opgenomen om weer op verhaal te komen. Hij heeft zijn vrouw een telegram gestuurd, en binnenkort krijgt ze een geluidsbandje, waar het hele verhaal op staat. Haar man maakt het uitstekend , maar hij is nog te zwak om een lange brief te schrijven.

 

               Schot op varken

  • Het verhaal begint met een wild varken, op 23 juni 1961. 'Ik probeerde het neer te leggen, maar miste. Wat me daarna overkwam weet ik niet, in een soort bewustzijnsvernauwing moet ik dagenlang doorgelopen hebben. Toen ik weer bij mijn positieven kwam was ik in de bergen, en mijn schoenen waren weg'.
  • Oriëntatie was niet mogelijk, de sergeant heeft dagenlang in een kring rondgelopen, met het doel het laagland te bereiken omdat de Papoea's niet in de bergen wonen. Zijn dorst werd hoe langer hoe erger. In verband met het vele ongedierte sliep hij's nachts op hoge rotsen.
  • Op 30 juni zag hij op grote hoogt een marinevliegtuig overvliegen. Hij kende de datum en richting van deze vlucht en kon zich zodoende oriënteren.
  • Zes dagen later bereikte hij bij het aan breken van de dag het hoogste punt in de bergen, en meende eerst dat hij  met een hallucinatie te doen had toen hij ver in de diepte de bovenstroom van de KALI KASSIM zag.

 

                         Water

  • Maar een dag later was hij er en dronk fris water, kon een wond aan zijn linkervoet verzorgen en plannen maken. Sergeant Meijers die dacht dat er allang niet meer naar hem gezocht zou worden, ging stroomafwaarts en vond een aftands vlotje. Na enkele uren varen werd het vlotje bij een stroomversnelling vernield...
  • De tocht moest toen weer te voet worden voortgezet. Op 11 juli vond hij sporen van menselijk leven, klop- geluiden brachten hem een etmaal later bij een Papoea die in zijn tuin werkte. Hij werd uitstekend verzorgd en de zoon van het gezin waarschuwde de patrouille die nog steeds naar de vermiste zocht. 'Ik heb geen geestelijke depressie gehad, maar mijn voetwond heeft me wel erg gehinderd', zo besluit de sterk vermagerde sergeant Meijers het relaas van zijn bewonderenswaardige voettocht.

 

 

vervolg: see:voir: pag. 1-23. 

fotoreportage ,en het artikel van

VLOP.J.W.B.Smit "Een weekend in

bivak", uit de Roerganger van sept/okt

1961.

 

TerugVerder

carol.magermans@gmail.com