KorpsMariniers 61-62
Mariniers Doorn 1960
Mariniers Torn 1961
Schiphol - Biak
Mariniers Biak1961-1
Keurkorps Nw.Guinea
MariniersManokwari61
Kompaskoers 339-1&2
Mariniers Hollandia
MariniersWaigeo61-62
MariniersNabiré 1961
Mariniers Misool1961
Mariniers Biak1961-2
MariniersBatanta6162
Mariniers Biak1962-1
MariniersManokwari62
Mariniers Gag 1962
MariniersKaimana1962
Mariniers Kokas 1962
MariniersFakFak61-62
MariniersTanahMerah
MariniersMerauke1962
Mariniers Biak1962-2
Mariniers & Zeeleeuw
Mariniers&Ind.Para's
Mariniers CDO & V&I
Voor de Vrijheid
Broers van Soekarno
Kranten/Nieuws 1962
Trikora
De Zinloze Dood
Eregalerij Toen & Nu
In Memoriam
Doorn27oktober2012
Reünie 13 maart 2019
Reünie 6 april 2019
Reünie 11 mei 2019
Reünie Fakfak 2019
Reünie 13 mei 2017
Fotoalbum 21okt 2017
NooitVerlorenOorlog
Korpsverjaardag 2016
Roermond
Contact
Bevriende sites


Bezoekers
Visitors
Dinsdag 16 Januari 1962
Van één onzer redacteuren

Den Haag - De spanningen rond de wateren van Nieuw-Guinea bereikten gisteravond en de afgelopen nacht een ongekende hoogte door een vuurgevecht aan de Zuid-kust van het eiland tussen Nederlandse marineschepen en enkele Indonesische motortorpedoboten. Gistermiddag omstreeks 1 uur Nederlandse tijd, het was toen half tien ´s avonds in Nieuw-Guinea - vielen de eerste schoten. De eerste telexberichten kwamen  tegen half vier in Den Haag binnen. Twaalf uur later - vannacht omstreeks vier uur - werd uit Hollandia gemeld, dat de achtervolging van de Indonesische schepen was gestaakt, omdat ,, Nederland het Indonesische gebied nog altijd eerbiedigt ´´. Er zijn geen Nederlandse verliezen gemeld.

Het kabinet is in spoedvergadering bijeen geweest en heeft secretaris-genaeraal Thant van de Verenigd Naties op de hoogte gesteld en zich bij monde van premier De Quay nog steeds bereid getoond met Indonesie te praten. De chef van de Nederlandse marinestaf in Nieuw-Guinea, kapitein ter zee R.M.Elbers, heeft gezegd, dat de Indonesische schepen vermoedelijk de voorhoede vormden van een grotere invasievloot.

Volgens een offciele mededeling van de Nederlandse strijdkrachten in Nieuw-Guinea, schout bij nacht L.Reeser, kwamen de Indonesische motortorpedoboten in snelle vaart recht op de kust van Nieuw-Guinea afstomen en hebben zij het vuur geopend op de Nederlandse schepen. Volgens tot dusver ontvangen berichten is daarbij één Indonesisiche motortorpedoboot tot zinken gebracht.

De Indonesische generaal Jani heeft toegegeven, dat één schip is gezonken, maar hij zei, dat Nederlandse eenheden, waaronder een torpedobootjager, een fregat, en vliegtuigen de Indonesiers hebben achtervolgd. Zij bevonden zich nog steeds in Indonesische wateren. De gevechten hebben volgens hem een uur geduurd. Een militaire zegsman in Den Haag zei, dat de Indonesisiche schepen wel degelijk binnen de territoriale wateren kwamen en dat eerst waarschuwingsschoten zijn gelost. Op welke afstand van de kust het gevecht is geleverd, was niet precies te vernemen in Den Haag. Intussen wordt uit Djakarta gemeld dat Indonesie een klacht zal indienen bij de Verenigde naties.

Langs militaire kanalen is uit Nieuw-Guinea aan de marinestaf in Den Haag gemeld dat de Indonesische schepen van de Aroe- en Kei-eilanden kamen. De kortste afstand tot de kust van Nieuw-Guinea bedraagt ongeveer tachtig zeemijlen. Nederlandse marineschepen en Neptune-verkenningsvliegtuigen konden de Indonesisiche schepen van veraf met de radar zien aankomen. Het treffen had plaats iets ten Zuid-0osten van de Etna-baai in de buurt van Kaap Vlakke Hoek op een afstand van hemelsbreed 300 km van Fak-Fak en 600 km van Merauke. In dit gebied zijn reeds enkele malen Indonesische infiltratiepogingen geweest.

Paraat

Er was algemene tevredenheid bij militaire zegslieden te constateren over de snelheid waarmee de Nederlandse marine is opgetreden.

Het deed staatssecretaris De Jong ( Marine ) goed te zien, dat de paraatheid inderdaad hoog is.

Volgens berichten uit Hollandia zouden de Indonesisiche motortorpedoboten van Russische en Oost-Duits makelij zijn. In dat geval zo weten marinedeskundigen in Den Haag, zij het schepen van ongeveer 140 ton, die een snelheid kunnen ontwikkelen van veertig zeemijlen, dat is vier mijl meer dan de topsnelheid van de Nederlandse jager en acht mijl meer dan die van de fregatten.

De Indonesisiche m.t.b´s zijn bewapend met zware mitrailleurs en torpedo´s die niet- of verkeerd gericht zijn gelanceerd, want schade aan de Nederlandse schepen is niet gemeld. De zeer snelle boten zijn in het algemeen bestemd om scheepsconcentraties in de war te sturen door snelle onverhoedse topedoaanvallen. Het eerste mitralleurvuur zou van deze schepen zijn afgegeven op een Nederlands vliegtuig.

Schout bij nacht Reeser meldde aan Den Haag dat het hier kennelijk een invasiepoging betrof want het aantal overlevenden van de getroffen Indonesische schepen is bijna tweemaal zo groot als de normale oorlogsbemanning van 20 tot 30 koppen. Er moeten ongeveer 70 tot 90 man aan boord zijn geweest. Men had rubber landingsboten bij zich voor het aan land gaan in Nieuw-Guinea. De schout bij nacht noemde de mtb´s mede door hun snelheid een der gevaarlijkste wapenen tegen oppervlakte schepen.

Tegen het aflopen van de achtervolgingsactie gaf schout bij nacht Reeser vannacht nog een communiqué uit, waarin stond dat de vijandelijke mtb´s ten dele werden vernietigd en ten dele werden verspreid. Niemand kwam aan wal. Hoeveel Indonesische schepen bij de actie betrokken waren is niet gemeld

TerugVerder

carol.magermans@gmail.com